Várallyay Petra Trio (HU)

Várallyay Petra sokrétű zenei és előadóművészi tehetsége egészen korán megmutatkozott: négyéves kora óta hegedül, sorra nyerve zenei és tanulmányi versenyeket. Érettségi után ahelyett, hogy klasszikus hegedű szakra jelentkezett volna, úgy döntött, enged időt és teret nyerni életében a szabadabb, improvizatívabb, őt mindig is foglalkoztató jazz műfajának. Intézményes keretek között, a Bartók konzi jazz-zongora szakán folytatta tanulmányait, Márkus Tibor, Révész Richárd és Neumann Balázs tanítványaként. Szintén a konzi évei alatt jazzénekelni tanult Urbán Orsolyánál. 2015-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakára, ahol jazz-zeneszerzést tanul Oláh Kálmán osztályában, valamint klasszikus hegedű tanulmányokat folytat Környei Zsófiánál.

2014-ben alakította meg a Várallyay Petra Triót (Berta Zalán-basszusgitár, Szikora Balázs-dob), melyben zongorázik, énekel és hegedül. Karakteres hangzású feldolgozásokat és saját szerzeményeket játszanak, létrehozva egy jazzben gyökerező progresszív zenei világot, melyben a precízen megkomponált részek a szabad improvizációval váltakozva alkotnak koherens egységet.
A Várallyay Petra Trio 2014 októberében mutatkozott be a nagyközönségnek a CAFe Budapest Fesztiválon, a kirobbanó sikernek köszönhetően 2015 januárjában egyike volt a Müpa Jazz Showcase által bemutatott tíz ifjú és ígéretes tehetségű együttesnek, májusban pedig a marosvásárhelyi Stud Jazz nemzetközi jazzversenyen elnyerte a „Legjobb zenész” díjat.
A közel két éve együtt zenélő trió számos budapesti és vidéki koncerthelyszínen megfordult már. Többek között a Művészetek Palotája, a pécsi E78, a Fonó Budai Zeneház, a Fészek művészklub, a Jókai Klub, a Szimpla Kert, a Debreceni Bor- és Jazz Napok és a Hello Wood Fesztivál fellépőiként tudhatnak maguk mögött nagysikerű koncerteket. 

A zenekar tagjai:

Várallyay Petra - zongora, ének, hegedű
Berta Zalán - basszusgitár
Szikora Balázs - dob

Copyright © 2009-2018 Mini Jazzfesztivál Egyesület, Csíkszereda