Tündérground (SEC)

Membrii:

Zoltán Bene - clape

Szabolcs Boldizsár - flaut, saxofon soprana, clape, acordeon

Arthur-Norbert Hompoth - tobe și percuție electrică și acustică

István-Csaba Kelemen - vioară electrică, harfă

Attila Szakál - bas

Álmos Gáspár - chitară electrică

 

 

 

În vara anului 2004 cațiva prieteni aflați în vestita cafenea Tilos din Miercurea Ciuc cântau în public pentru prima oară. Se năștea „Pues nada” (dupa, nimic) iar aprecierile obtinute atunci, i-au convins să continue experiența muzicală. Light-Jazzul și influențele contemporane inițiale s-au schimbat rapid în sunete autohtone bazate pe tobe și reflexe, combinate într-o muzică de dans live, cu utilizarea de combinații eclectice de instrumente, într-o varietate mare de stiluri muzicale.

În primăvara anului 2005, grupul s-a completat cu un violonist și un chitarist, astfel au început să se facă cunoscuți în diferite orașe din țară, din Ungaria și din străinătate -sub numele de „Tündérground“ (Tündér însemnând zână în maghiară). Esența muzicii lor este dată de harpă, flaut, și de fuziunea sonoră specială a acestora cu sunetul instrumentelor de percuție, electrice și acustice, iar compozițiile lor sunt un amestec de muzică electronică contemporană combinată cu traditionalul folk ,trecut prin space-jazz sau art-rock, până la drum’n’base.

În 2007 Tündérground a lansat primul album, întitulat Mirtill, realizat cu casa de discuri Folkeuropa din Ungaria. Concertele lor se desfășoară în principal la festivaluri și în cluburi, de ex.: Club Pit, și scena mare a Festivalului Peninsula din Târgu-Mureș, clubul B52 din București, la zilele orașului Sfântu Gheorghe, Festivalul Tusványos, Festivalul Foothills din Tokaj (Ungaria), festivalul Stufstock de la Marea Neagră, Zilele Tineretului de la Szeged (festivalul SZIN). Alte evenimente importante includ Festivalul Balaton, Valea Artelor din Öcs, Scena deschisă de la Festivalul Sziget (Budapesta) și Festivalul de gheață SZIN din Szeged. Până în 2011 aceste concerte au devenit un fel de tradiție în locurile menționate mai sus, iar pe lângă acestea, numarul de concerte a continuat să crească.

În primăvara anului 2011 formația a lansat al doilea album, întitulat Ballyho, care a fost prezentat cu succes în România și Ungaria. Particularitatea acestui album este faptul că a fost înregistrat printr-un mixer NEVE și editat în New York. Chitaristul de renume mondial A.G. Weinberger, colaborează și el cu trupa, compunând piesa „Peacock Dance“ iar Televiziunea Română a reluat de câteva ori filmul documentar al Tündérgound.

În 2017 i-am invitat la festivalul nostru Csíki Jazz, dar pe atunci, maximaliști fiind, au considerat că nu sunt pregătiți pentru a apărea pe o scenă internațională de această anvergură. Iată însă, din fericire, ii avem alături în acest an jubilar!

Copyright © 2009-2018 Mini Jazzfesztivál Egyesület, Csíkszereda