Tündérground Jazz (SEC)

A zenekar tagjai:

Bene Zoltán – billentyűk

Boldizsár Szabolcs – fuvola, szaxofon, billentyűk, harmonika

Gáspár Álmos – akusztikus és elektromos gitár

Hompoth Arthur-Norbert – dobok, ütőhangszerek

Kelemen István Csaba – hegedű, doromb

Szabó Lóránt – akusztikus és elektromos ütőhangszerek

Szakál Attila – basszusgitár

 

 

 

Már a kezdetektől főleg „őrjöngve tomboló” koncerteket adtak, és a számtalan különféle zenei stílus (világzene, jazz, pszichedélia, metál, chill-out, trance, drum ‘n bass, jungle, techno, pop, reggae, funky…) elemeit elegyítő, improvizatív jellegű elektronikus tánczenéjükkel abszolút eredeti színfoltjai a kortárs underground zenei életnek.

A Tündérground zenekar 2004-ben alakult, zenész baráti társaságból, egyszeri, rögtönzött produkcióként, az azóta megszűnt csíkszeredai kultikus helyen,a csíkszeredai Tilosban, a Pues Nada (spanyolul „utána semmi”) néven. Eredetileg valóban nem terveztek további koncerteket, ám a siker folytatásra ösztönözte őket. A harmadik fellépésen, ezúttal Brassóba, a banda már Thunderground néven állt a színpadra, majd ebből szójátékként fejlődött ki a végleges, Tündérground név.

Magyarországon 2005. október 30-án játszottak először, a Gödörben, 2006-tól kezdve pedig már nemcsak Pesten, hanem vidéki klubokban és fesztiválokon is rendszeresen felbukkantak. Fellépéseiket rendszerint vetítés is kiegészítette.

2007-ben jött ki a zenekar első albuma, a Mirtill, egy magyarországi kiadó, a FolkEuropa (Hangvető) gondozásában, Romániában így nem is volt kapható a lemez. A korong nem stúdióban, hanem egy szabadtéri koncerten került rögzítésre, méghozzá a 2007-es SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok) fesztivál nagyszínpadán. A nagyjából egyórás felvétel öt tracket tartalmaz.

2010-ben a Szigeten is felbukkantak Magyarországon, a 2011-es év ugyanakkor Erdélyben is igen mozgalmasan alakult a zenekar számára, megjelent ugyanis első és egyetlen stúdióalbumuk, a Ballyho, amit számos élő fellépés is követett. Az egyórás albumra ismét öt track került (ebből az egyik három tételes), a Mirtillhez képest csupa új nóta, köztük egy olyannal is, amely kifejezetten a stúdiózás alatt született, s amelyben az A. G. Weinberger néven ismert Weinberger Attila nagyváradi gitárművész is közreműködött a koprodukciós, Pávatánc című számmal. A korongot a kolozsvári Sysound Records & Studios-ban rögzítették, és érdekessége, hogy a profi hangzás érdekében Neve márkájú keverőt használtak, mint amilyet például a Rolling Stones vagy a Deep Purple is szokott, és amely Romániában egyedülállónak számít. A masterelés a New York-i Mastervargas Studios-nál zajlott.

A lemezbemutató miniturnét Bukarestben kezdték, a Román Közszolgálati Televízió pedig a későbbiekben többször levetítette a Tündérground filmüket. A turné erdélyi állomásokkal folytatódott.

Többéves kiesés után a csapat újból összeállt. 2017-ben meghívást kaptak a Csíki Jazzre is, de akkor, a felkészülési időszűke miatt lemondták a résztvételt. Idén viszont, örömünkre, körünkben ünneplik a fesztivál jubileumi születésnapját!

Copyright © 2009-2018 Mini Jazzfesztivál Egyesület, Csíkszereda