Tátrai Trend (HU)

Membrii formației:
Tátrai Tibor - chitară
Glaser Péter - contrabas
Pintér Tibor - chitară
Czibere József - instrumente de precuție

În formularea lui Tátrai Tibor, muzica formației Tátrai Trend este “plăcută, ușoară de înțeles și totodată o muzică vie încântatoare”. Cei doi chitariști, Tibusz și Pintér Tibor sunt acompaniate de Glaser Péter la contrabas și de Czibere József la instrumente de precuție. 

Formația a luat ființă în toamna anului 2008, au apărut pe scenă la numeroase festivaluri și în diferite pub-uri, făcând de fiecare dată o călătorie interesantă în domeniul muzicii. Formația joacă numai cântecele sale proprii, mai ales în stilurile de smooth jazz și rhythm and blues-acestea este o adevărată muzică de bucurie. 

Chitaristul și compozitorul Tátrai Tibor a fost laureat cu premiul Liszt Ferenc și cu Crucea Ordinului de Merit al Republicii Ungare. 

Născut la Angyalföld, pe 5 aprilie 1952, chitaristul și-a început cariera sa ca cei mai mulți muzicieni rock. A jucat mult în formații școlare și a exersat încontinuu. La început a fost roadul lui Radics Béla, apoi membrii formației Tűzkerék și-au recunoscut talentul său, când unul dintre ei a părăsit formația și a înființat propria sa trupă a chemat pe chitaristul de 17 de ani să se joace cu ele. Prima bandă reală a lui Tátrai Tibor, „Tibusz” a fost Kárpátia.

Tânărul talent a ajuns și mai departe în anul următor: a devenit membrul formației Tűzkerék. Până atunci, numele lui a devenit cunoscut în întreaga industrie. Următoarea treaptă a fost Juventus, apoi el a fost invitat de Orszáczky Jackie în formația de legendă Syrius. În 1973, formația a stat în fața unei cariere importante în străinătate, dar din cauza condițiilor maghiare de atunci, ei nu au putut profita din această oportunitate, datorită acestui fapt banda s-a destrămat. Atunci Tibusz s-a “transferat” la banda lui Török Ádám, la Mini. După acesta, el s-a revenit la banda Syrius, care era deja schimbată și au jucat muzică diferită. Apoi a devenit membru la formația lui Horváth Charlie, pe numele Olympia. Formația de succes al anilor șaptezeci, General, a ales tocmai pe cei doi când au avut loc liber pe posturile lor. Banda renumită și prin melodia intitulată Zenegép a devenit foartă populară în străinătate. Tátrai Tibor a rămas timp de aproape patru ani, până la desființarea din anul 1979, membrul formației. În acest timp, Formația General a înregistrat mai multe albume în limba maghiară și poloneză. După o pauză de un an, Frenreisz Károly a căutat pe chitaristul ca să înființeze formația Új Skorpió împreună cu el. Tátrai Tibor a înregistrat albume de studio timp de trei ani și a avut o mulțime de concerte cu formația. În 1983 a fost chemat să se alăture formației Hobo Blues Band. Tot în timpul colaborării de mai mulți ani, formația a realizat cea mai grandioasă și cea mai eficientă investiție a lor, pe numele Vadászat. În 1987, el a înființat propria sa formație la convingerea lui Tibusz, persoană care a fost întotdeauna membrul formației dar niciodată “șeful” acestuia. Tátrai Band a spart recordul și a ajuns la maxim împreună cu muzicieni excelenți (și în cea mai mare parte împreună cu foști tovarăși) ca Charlie, Pálvölgyi Géza, Solti János și Papp Tamás. Serii de albume au fost înregistrate, cu o serii de melodii de succes. De ex.:. New York, New York, Fără iluzii, Călătorie în necunoscut. 

În zilele de azi este obișnuit ca un muzician să fie interesat în mai multe formații, în același timp. Tátrai Tibor, are de asemenea câteva formații (în ordine cronologică a înființării): Magyar Atom, Boom Boom, Latin Duó, Tátrai Band și Tátrai Trend, și în urma unei idei a creat formație comună cu  Babos Gyula și László Attila.

Copyright © 2009-2018 Mini Jazzfesztivál Egyesület, Csíkszereda