Tátrai Trend (HU)

A zenekar tagjai:
Tátrai Tibor - gitár
Glaser Péter - bőgő
Pintér Tibor - gitár
Czibere József - ütőhangszerek

Tátrai Tibor megfogalmazásában a Tátrai Trend zenéje „kellemes, érthető és szerethető élő zene”. A két gitárost, Tibuszt és Pintér Tibort Glaser Péter bőgőn, Czibere József pedig ütőhangszereken kíséri. A felállás 2008 ősze óta működik, számos pubban és fesztiválon felléptek már, mindahányszor izgalmas utazást téve a zene birodalmában. A zenekar kizárólag saját dalait játssza, leginkább smooth jazz és rhythm and blues stílusban - igazi örömzene ez.

Tátrai Tibor, Liszt Ferenc-díjjal, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett gitáros, zeneszerző.

Az 1952. április ötödikén, Angyalföldön született gitáros is éppen úgy kezdte pályáját, mint a legtöbb rockmuzsikus. Iskolai zenekarokban kezdett és folyamatosan gyakorolt. Kezdetben Radics Béla roadja volt, majd a Tűzkerék tagjai felismerték tehetségét, így amikor egyikük kivált a zenekarból és létrehozta saját bandáját, elhívta maga mellé a még csak tizenhét éves gitárost. Tátrai Tibor, „Tibusz” első igazi együttese a Kárpátia volt. 

A következő évben még magasabbra jutott az ifjú tehetség: tagja lett a Tűzkeréknek. Ekkor már a teljes szakma megismerte a nevét. A következő állomás a Juventus volt, majd pedig Orszáczky Jackie a mai napig legendaként tisztelt Syrius együttesbe invitálta el. A zenekar 1973-ban komoly külföldi karrier előtt állt, ám az akkori magyar viszonyok miatt nem élhetett a lehetőséggel, ezért széthullott a formáció. 


Tibusz ekkor Török Ádám együtteséhez, a Minihez "igazolt". Később visszatért a már megváltozott, más zenét játszó Syriushoz. Ezután szállt be Horváth Charlie bandájába, az Olympiába. Éppen kettejüket nézte ki magának a hetvenes évek sikerzenekara, a Generál, amikor posztjaikon üresedés támadt. A többek között a Zenegép című dallal népszerűvé vált formáció külföldön is igen népszerű volt. Tátrai Tibor közel négy éven át, az 1979-es feloszlásig maradt az együttes tagja. Ez idő alatt több magyar és lengyel albumot készített a Generál.


 Egyéves kihagyás után Frenreisz Károly kereste meg a gitárost, hogy létrehozza vele az Új Skorpiót. Tátrai Tibor három éven át vett fel lemezeket és koncertezett rengeteget a zenekarral. 1983-ban hívta el a Hobo Blues Band. A szintén több éves együttműködés idejére esett az együttes legnagyobb szabású és hatású vállalkozása, a Vadászat. 
A mindig zenekari tagként és sosem "főnökként" szereplő Tibusz rábeszélés hatására 1987-ben létrehozta saját együttesét. A Tátrai Band olyan kiváló zenészekkel (és egyben többnyire korábbi társakkal) jutott a csúcsra, mint például Charlie, Pálvölgyi Géza, Solti János és Papp Tamás. Lemezek sorát készítette el az együttes, sikerdalok sorozatával. New York, New York, Illúziók nélkül, Utazás az ismeretlenbe. 

Manapság már igen gyakori, hogy egy muzsikus ugyanazon időben több zenekarban is érdekelt. Tátrai Tibornak is akad néhány bandája (megalakulás szerinti időrendi sorrendben), pl. a Magyar Atom, a Boom Boom, a Latin Duó, a Tátrai Band és a Tátrai Trend, továbbá egy nemrégiben jött ötlet nyomán Babos Gyulával és László Attilával alkotnak közös formációt.

Copyright © 2009-2018 Mini Jazzfesztivál Egyesület, Csíkszereda