FRAMEST a capella jazz együttes (LV, Lettország)

A zenekar tagjai:

Beāte Zviedre

 Rūta Dūduma

 Mikus Abaroniņš

 Jānis Ķirsis

 Roberts Memmēns

 

A FRAMEST öt tehetséges fiatalból álló együttes, amelynek tagjai a Riga Dome Kórusiskolába jártak, jelenleg pedig a litván Jāzeps Vītols zeneakadémián végzik tanulmányaikat.

A formációt 2005-ben alapították, azóta kialakult saját repertoárjuk, amelyben klasszikus zenétől és jazztől egészen pop- ig minden műfajba belekóstolhatunk különleges a capella feldolgozásban. Ez a változatosság helyi és nemzetközi elismeréshez és sikerekhez vezetett. Az együttes minden évben keményen dolgozik új dalok megtanulásán,  hangjuk fejlesztésén, és egyre lelkesebbé válnak az új ötleteiktől,  amelyek többnyire a litván népzene múltjához vezethetőek vissza. A két alapító a kezdetektől fogva a csapat tagja, az aktív zeneszerző Jānis Ķirsis (bariton), akárcsak Mikus Abaroniņš (tenor). 2010- ben csatlakozott Beāte Zviedre (szoprán), majd 2013-ban Rūta Dūduma (alt) és Roberts Memmēns (basszus). 2010- ben a FRAMEST  a “The Debut of the Year”, azaz az év felfedezettje címre volt jelölve a  “The Great Music Award”- on,  amelyet  Raimonds Pauls alapított, és Litvánia legrangosabb zenei díjátadó gálájává nőtte ki magát. 

2011- ben a Grammy- díj nyertes énekegyüttessel, a New York Voices- al  és az ő művészeti vezetőjükkel, Peter Eldridge-el fogtak közös munkába, majd 2012 júniusában újra találkoztak, hogy együtt felléphessenek Rigában. 2012 nyarán a FRAMEST nagyot dobbantott - jelentkeztek a litván Jurmalában megrendezésre kerülő, fiatal popénekeseknek szóló nemzetközi versenybe, a “New Wave”- be, ahol dícséretben részesültek. A verseny után  a FRAMEST felvette első albumát, a “Svetki Ledus pili”- t, amelyet egy Litvánia körüli karácsonyi turné követett. 

2014 elején a FRAMEST 4 kisebb fellépéssel képviselte Rigát, mint Európa kulturális fővárosát a Helsinkiben rendezett utazási kiállításon, majd 5 további koncertet adott Umea szerte, mikor a helység elnyerte a kulturális főváros címet. 2014 novemberében az együttes koncertsorozatot tartott Kínában.

2015 júliusában az alakulat aranyérmes lett a “Ward Swingle Award”- on Jazz kategóriában, ezüstérmet kapott Klasszikus kategóriában az ausztriai Graz- ban megrendezett ’’Vokal Total’’ a capella versenyen, majd 2015 augusztusában részt vettek az MDR MUSIKSOMMER fesztiválon. Ezen év szeptemberében a csapat képviselte Litvániát a nemzetközi Kansai Zenei Konferencián a Japán Kobeban.

2016 májusában az együttes fellépett a tekintélyes és világhírű Cannes-i Filmfesztiválon Franciaországban, a hivatalos ukrán küldöttség rendezvényén.

2016 decemberében a FRAMEST Rigában adott teltházas karácsonyi szólókoncertet.  

Jelenleg az együttes a harmadik zenei albumján dolgozik.

Copyright © 2009-2018 Mini Jazzfesztivál Egyesület, Csíkszereda