Ferenc Snétberger–Michel Godard (DE–FR)

Snétberger Ferenc világhírű, magyar származású, Kossuth- és Liszt-Ferenc díjas gitárművész. A világ legnagyobb színpadain lép fel olyan nagy csillagok oldalán, mint Richard Bona, Bobby McFerrin vagy éppen a francia Michel Gordard, akiről Snétberger úgy nyilatkozott, hogy „nincs még egy ilyen tubajátékos a világon”.
Michel Godard több hangszeren játszik, nagyon sok stílusban, hiszen a klasszikus zenében, régizenében ugyanúgy otthon van, mint a jazzben. A tuba mellett több fúvós hangszeren is játszik, többek között egy különleges hagszernek is kiváló ismerője, ami nem más, mint a kígyó formájú szerpent*, amelyet szintén szívesen használ jazzkoncerteken is a közönség nagy örömére. Muzikalitásával és páratlan a virtuozitásával számos nemzetközi fesztivál közönségét lenyűgözte már szintén világhírű előadók oldalán. http://www.michel-godard.fr/
*A szerpent (francia serpent = 'kígyó') tölcséres fúvókájú hangszer, fából készült, hanglyukakkal, néha billentyűkkel ellátott mély hangolású kürtféleség

Snétberger Ferenc
A gitárművész és zeneszerző zenész család tagjaként 1957-ben Salgótarjánban született. Már gyermekkorában édesapja volt a példaképe, aki szintén gitározott. Snétberger klasszikus zenét és jazzgitárt tanult. Ma főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert. http://www.snetberger.com/
Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco éppúgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként. Végigkoncertezte Európát, fellépett Japánban, Koreában, Indiában, Vietnamban és az USÁ-ban.

1995-ben, a holokauszt 50. évfordulójára komponálta „IN MEMORY OF MY PEOPLE“ (Népem emlékére) című, gitárra és nagyzenekarra írt művét, melyet népének ajánlott. A darab, melyet a hagyományos roma dallamok ihlettek, erőteljes véleménynyilvánítás az emberi szenvedés ellen. Kamarazenekari kísérettel maga a komponista mutatta be Magyarországon, Olaszországban és Németországban, valamint 2007-ben, a Nemzetközi Holokauszt-emléknap alkalmából, az Egyesült Nemzetek New York-i székházában és 2013-ban a berlini roma holokauszt emlékmű avatóján. 

Szólistaként előadta Luciano Berio Sequenza XI (szólógitárra) című szerzeményét, zenekarral pedig Vivaldi, Rodrigo és John McLaughlin műveit interpretálta. Snétberger írt kísérőzenét filmhez és színdarabhoz. Számos világhírű művésszel adott közös koncertet Magyarországon és Európában.

Snétberger Ferencet 2002-ben szülővárosa, majd 2010-ben Budapest díszpolgárává avatták. A Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjének és a Magyar Éremrend középkeresztjének birtokosa.
2005-ben Liszt Ferenc-díjat, 2014-ben Kossuth-díjat kapott. Prima díjas (2013), majd 2014-ben a MOB Fair Play díjazottja művészeti kategóriában.

2011-ben a Balaton közelében, Felsőörsön létrejött Snétberger Zenei Tehetség Központ alapító-névadója, művészeti igazgatója. E tevékenységéért is számos rangos elismerésben részesült, így a Tehetség Nagykövete kitüntető címben, 2015-ben a Hazám-díjjal ismerték el Snétberger Ferenc életművét.

2016 tavaszán jelent meg szólólemeze a német ECM Records kiadónál.

 

Michel Godard 

Michel Godard napjaink egyik legvirtuózabb tubán - és szerpenten játszó zenésze dzsessz műfajban és improvizációs zenében egyaránt. 

Tubán való játéka több szempontból is csodálatra méltó: technikai felkészültsége példátlan, játékát nagyon tiszta és balzsamos hangzás jellemzi; a képessége, hogy felhangokat ("multiphonics) játsszon, valamint rendkívüli zeneisége ámulatba ejti a hallgatót, hogy ilyen könnyedén is szólhat egy nehézkesnek tűnő hangszer. 

19 évesen kezdett el játszani szerpenten, ami a tuba ősének számít. Nevét kígyóra emlékeztető kacskaringós formájáról kapta. A hangszer elefántcsontból készült szopókája adja a hangszer meleg és meglehetősen karakteres hangszínezetét. Ezzel a "második" hangszerrel Michel Godard kitágította mind az régizene, mind a dzsezzben való kifejezési lehetőségek határait, sőt 2002 óta a párizsi konzervatórium szerpent tanáraként is működik.

Copyright © 2009-2018 Mini Jazzfesztivál Egyesület, Csíkszereda