Equinox feat. Juhász Gábor (HU)

  • Facebook Social Icon

Membrii:

Linda Kovács – vocal, percuție

Viktória Eszes – vocal, percuție

Tibor Márkus – pian, sintetizator

Zoltán Zana – saxofon tenor, saxofon, sintetizator EWI

Gábor Juhász – chitară

Barna Tibor Csuhaj – contrabas

György Jeszenszky – tobe

 

 

Trupa Equinox cântă jazz modern mainstream. A scos numeroase CD-uri și de-a lungul carierei sale a avut concerte la festivaluri de jazz, în mai multe orașe din țară, dar și în străinătate. Repertoriul ei este alcătuit din piesele liderului trupei, compozitorului Tibor Márkus care se poate mândri și cu premiul muzical Erkel Ferenc. Compozițiile lui se caracterizează prin folosirea elementelor de compoziție moderne, dar și prin păstrarea melodicității și a receptibilității.

 

În această trupă s-au întâlnit muzicieni multilaterali. Muzica de o sonoritate foarte interesantă și intensă uneori ia o direcție electronică sau de fuziune, uneori este mai melodică datorită vocalului, altădată este foarte ritmică sau atinge limitele jazzului free. Tibor Márkus are o afinitate specială pentru diferite stiluri deoarece ca pedagog le cunoaște bine pe toate. Chiar și așa piesele de gen sau de caracter compuse din acestea reușesc să creeze un câmp de sunet uniform.

 

„Deși pedagogul de muzică, pianistul, scriitorul, compozitorul, liderul de trupă, misionarul de cultură și organizatorul de festivaluri Tibor Márkus este doar o persoană, deseori avem senzația că avem de face cu o întreagă instituție. Predă și promovează fără osteneală jazzul: învață de decenii nu doar pianiștii specializați în acest gen, dar are ceva semnificativ de spus despre genul apărut acum o sută de ani tuturor care sunt deschiși și interesați.” Gábor Turi /MÜPA

 

Gábor Juhász este invitatul trupei Equinox frecvent și la concerte, dar și pe albume (Are you free?, Puppet Theatre). Pentru a interpreta cele mai noi compoziții ale lui Tibor Márkus a apelat din nou la chitaristul renumit.

 

La concertul de la Festivalul Internațional de Jazz din Miercurea-Ciuc, Csíki Jazz 10. din 2018, se vor cânta piesele de pe albumul Trap apărut în 2017, compozițiile de succes din trecut și melodiile cele mai noi.

Copyright © 2009-2018 Mini Jazzfesztivál Egyesület, Csíkszereda