Dan Berglund Quartet (EU)

Az Esbjörn Svensson Trióból  ismert nagybőgős:  Dan Belgrund saját nevével  fémjelezve inditja el első zenekarát. Ebben a teljesen skandináv dzsessz bandában egymásra találnak rég együtt dolgozó és egy húron pendülő remek muzsikusok és barátok.

Hogy mire számíthatunk?

Dan Berglund-ra a nagybőgőnél,  energikus, mélyreható  játékára, az általa használt pedálok keltette különleges hatásokra, a vonó alapú nagybőgő szólókra, ami az európai dzsessz zene közkedvelt  kulcs motívuma.

Fredrik Ljundkvist-re szakszofonon, aki a norvég Atomic  nevű bandából csatlakozik most Dan Belgrundhoz, akivel már játszottak együtt  színpadon mintegy húsz évvel ezelőtt

.

A fiatal Johan Graden-re billentyűk mellett, aki vezeti és egyben „űzi” is bandatársait.

Andreas Werliin-re a dobok mögött, aki Dan zenésztársa a Tronbruketben is, és aki  Wildbirds&Peacedrum nevű bandában már jókora hírnévre tett szert.

A Dan Berglund Quartett részéről sokkal dzsesszesebb hangzásra számíthatunk majd, mint ami a Tronbruketet jellemzi, és ez jó! Meglehetősen nagy befolyással voltak erre a hangzásra olyan zenész óriások, mint Keith Jarrett és Paul Bley. Dan Belgrung visszatér az olyan jellegű zenéhez, ahol az improvizáció a kulcs. A színpad válik természetes közeggé, a jelen pillanat a levegő, amit belélegeznek, az energia, ami erősíti izmaikat.

„Légy része egy egyedülálló élménynek, ami csakis itt történhet meg! Dőlj hátra és egyszerűen csak add át magad a zenének!” – írják a CsíkiJazz közönségének.

A zenekar tagjai:

Dan Berglund  – nagybőgő

Fredrik Ljundkvist – szaxofon

Johan Graden – billentyűk

Andreas Werliin – dobok

 

 

Világpremier!

 

 

Copyright © 2009-2018 Mini Jazzfesztivál Egyesület, Csíkszereda