Oricât de greu ar fi de crezut, am ajuns la a 10-a aniversare. Acest eveniment s-a născut acum 10 ani din nimic, dintr-o colaborare prietenească, atunci încă sub numele de Mini. De atunci a devenit festival recunoscut și internațional de jazz la care aplică zi de zi trupe excelente de peste tot din lume. În fiecare an am avut ceva “cel mai”, un miracol care nu s-a mai văzut până atunci. Anul trecut de exemplu au fost prezenți cele mai multe națiuni/ etnii și cea mai mare vedetă mondială. Cu un an înainte am atins recordul numărului de spectatori, iar acum ne sărbătorim a 10-a zi de naștere.

Avem bucuria de a anunța trupele care sigur vor fi aici. Printre acestea se numără 3 trupe care și ele își sărbătoresc aniversarea de 10 ani, 4 din România, 3 trupe din Ungaria și 2 care vin de mai departe, celebrități din Europa sau chiar din America. În același timp, așa cum ne-am obișnuit, vom avea și un artist/ o trupă din secuime și un artist/ o trupă care cântă în limba română.

Să începem cu cei din urmă.

A fost odată o trupă destul de curajoasă pentru o încerca ceva nou: au început să cânte muzică electornică live, îmbinată cu diferite elemente de jazz și muzică populară. Rezultatul i-a plăcut oamenilor atât de mult, încât au devenit participanții celor mai mari festivaluri. În scurt timp au ajuns să cânte mai mult în afara țării, decât acasă. Dar deodată, ca orice lucru bun, s-a terminat. De data aceasta noi am fost cei curajoși. I-am rugat să facă ceva absolut nou: i-am zis ca la aniversarea noastră de 10 ani să-și combine muzica cu improvizații de jazz, deoarece de atunci cu toții au cântat în trupe serioase de jazz. Aceasta o să fie producția Tündérground Jazz care o să fie petrecerea de închidere a zilei de vineri, zi de Aproape Jazz unde intră aproape orice.

Vă dezvăluim și două dintre trupele care și ele își sărbătoresc aniversarea.

Unul dintre ele este Trio Péter Sárik care iarna aceasta a împlinit 10 ani. Ca trupă rechemată ar fi fost prezentă și dacă nu era așa, deoarece Péter Sárik este deja o parte organică a festivalului și nu a mai cântat “acasă” la noi – ca să spunem așa – de ani de zile. De data aceasta i-am rugat pe cei care se întorc la noi să ne aducă și un invitat care n-a cântat niciodată la Miercurea-Ciuc. Invitatul lor o să fie Tamás Berki, o legendă vie care se numără printre cei mai buni cântăreți de jazz pe lista best of a Federației Internaționale de Jazz. În anul 2015 albumul comun Trio Péter Sárik cu Tamás Berki având titlul Toate mirajele a luat premiul Fonogram ca albumul de jazz al anului. Despre toate acestea și multe altele găsiți informații pe site-ul nostru.

Cealaltă trupă care-și sărbătorește aniversarea este din secuime, ba chiar din Miercurea-Ciuc. Sunt preferații copiilor de la primul concert și au din ce în ce mai multă muzică jazz în repertoriu. Prin urmare am decis să încheiem cu ei unul dintre programele pentru copii. Ei sunt Mesehetes. Despre ei poate nici nu e nevoie să vă povestim, dar cei care nu-i cunosc vor găsi în curând material pe site-ul nostru și despre ei.

Anul acesta fi printre noi și Sorin Zlat. Îi urmărim cu atenție cariera de mult, dar anul acesta ne-am zis că trebuie să fie aici, deoarece în doar câțiva ani nu numai că a ajuns în prima linie a muzicienilor de jazz din România, dar a câștigat și un concurs american (The Great American Jazz Piano Competition,  Jacksonville, Florida) unde până în acel moment niciodată n-a fost premiat cineva din afara statelor. De data aceasta vine la noi cu cvartetul lui. Alte informații și despre el o să găsiți în curând pe site-ul nostru.

E nevoie să mai continuăm lista sau deja v-am convins că merită să fiți prezenți anul acesta la ediția jubiliară a festivalului?

Trebuie să mai vorbim despre încă o trupă care ne este foarte importantă. Ne sunt cunoștințe vechi cu toții. Trupa lor ar fi trebuit să ajungă la noi demult, dar în fiecare an erau în orașul vecin aproape exact în timpul festivalului nostru, deoarece ei sunt profesorii taberei de jazz din Sfântu Gheorghe. Am zis că la aniversarea de 10 ani a CsíkiJazz-ului trebuie să fie prezenți, ba chiar cu o formație specială. Numele lor este Ewuinox Septet. Deși Juhász Gábor nu face parte din trupă, i-am rugat, fiind profesor coleg și co-musician al lor, să-l aducă și pe el. Așa au ajuns să aibă și ei un invitat.

Anul acesta va fi plin the invitați și de invitații lor. Atmosfera va fi una cu adevărat sărbătorească și familiară. Cu atâția muzicieni talentați la care se mai adaugă și invitații surpriză și headlinerul, nu ne facem griji pentru nivelul de calitate a festivalului. Despre headliner vă vom vorbi doar după ce i-am semnat contractul, dacă totul merge conform planului, luna viitoare. Până atunci urmăriți-ne pe site, deoarece anul acesta ne pregătim cu multe chestii interesante.

Copyright © 2009-2018 Mini Jazzfesztivál Egyesület, Csíkszereda