Ferenc Snétberger–Michel Godard (DE–FR)

 

Ferenc Snétberger: Născut în 1957 în nordul Ungariei, chitaristul/compozitorul Ferenc Snetberger este cel mai mic fiu dintr-o familie de muzicieni. Tatăl său, un interpret chitarist,a devenit modelul său moral. Snetberger a studiat muzica clasică şi chitară jazz. Astazi el este cunoscut pentru arta sa improvizatoare și pentru spargerea frontierelor stilistice. Muzica lui este inspirată din cea romă adusă din ţara sa de originedin muzica braziliană şi flamenco, precum şi din chitara clasică şi muzica de jazz. Semnează numeroase albume ca  lider, co-lider sau sideman şi a concertat peste tot în Europa sau țări precum Japonia, Coreea, India şi Statele Unite ale Americii. În 1995 el a compus concertul  pentru chitara si orchestra, "In Memory of My People",  cu ocazia celui de-al cincizecilea an de la încheierea holocaustului. Inspirat de melodii din tradiţia ţigănească, concertul este un manifest împotriva suferinţei umane.Interpreteaza concertul alături de orchestre de cameră în Ungaria, Italia si Germania, precum şi la New York la International Holocaust Memorial Day

Ferenc Snétberger interpretează magistral, Sequenza XI de Luciano Berios (chitara solo), precum şi concerte cu orchestra din repertoriul lui Vivaldi, Rodrigo, şi John McLaughlin. Scrie muzica pentru film şi teatru. În anul 2002 Snétberger a fost numit ambasadorul  oraşului său natal şi doi ani mai târziu a primit Ordinul Național de Merit Maghiar. În 2005 a primit premiul Liszt Ferenc în Budapesta, în 2013, premiul Prima Díjiar șn 2014 premiul Kossuth 

În 2004 Snetberger fondează un nou trio cu legendarul Norvegiană basist norvegian Arild Andersenși cu italianul naturalizat norvegian bateristul/percuționist Paolo Vinaccia. Cu o uşurinţă uimitoare, atingând inalte culmi interpretative cei  trei lansează în  toamna anului 2005, primul lor album, "Nomad" , întâmpinat cu entuziasm de critici şi ascultători.

Colaborarea lui Snetberger cu Markus Stockhausen a început în 1999 cu "Landscapes ", având ca rezultat un duet ce se regăsește in albumul For My People.Opt ani mai târziu, în timpul cărora, Snetberger şi Stockhausen se provoacă reciproc , artistic, duo albumul "Streams"  se dovedeşte în cele din urmă cel mai ridicat etalon componistic si interpretativ. În 2011, Snetberger și Stockhausen fondează  Snétberger Musical Talent Center Stockhausen (www.snetbergercenter.org), pentru ajutorarea in educația muzicală a  copiilor ce provin din medii dezavantajate

 În 2016 Snétbergers lanseaza noul său album solo » IN CONCERT » sub egida casei de discuri Ecm records (www.ecmrecords.com )

 

 

Michel Godard (născut în 03 octombrie 1960, la Héricourt , aproape de Belfort , Franța ) interpret francez de jazz de avangardă și de muzică clasică. El cântă la tuba și predecesorul acesteia, un instrument de alamă cunoscut sub numele de șarpe Godard a fost admis la vârsta de 18 ani în orchestra Filarmonicii Radio-Franţa. Capacitatea sa de a produce conotaţii sonore ("multiphonics") şi muzicalitatea lasă ascultatorul surprins de modul sensibil  în care poate suna o tubă aparent greoaie. În 1979  alege sa cânte  de asemenea, la strămoşul tubei, şarpele.    

 În universul jazz a fost un membru al  Nationala Jazz Orchestra din Franța incepând din 1989 până în 1991. De atunci Godard a fost implicat în numeroase proiecte de creație cu 

Michel Portal, Louis Sclavis, Enrico Rava, Michael Riessler, Horace Tapscott, Christof Lauer, Kenny Wheeler, Ray Anderson, Rabih Abou-Khalil, Sylvie Courvoisier, Simon Nabatov, Linda Sharrock, Pierre Favre, Misha Mengelberg, Gianluigi Trovesi, Willem Breuker, Gabriele Mirabassi, the ARTE Quartett și recent cu un cuartet alături de tubistul Dave Bargeron.

 Albumul, Three Seasons "(HGBS 2014 with Günter "Baby" Sommer and Patrick Bebelaar) este premiat cu  " Album of the Year 2014 " oferit de  The New York City Jazz Record.

CDul  'Stupor Mundi' (dml-records din 2015.cu  Patrick Bebelaar, Vincent Klink, Gavino Murgia and Carlo Rizzo) primește premiul The German Record Critics' Award,[1] oferit anual  pentru realizari deosebite în industria muzicală.

 Componistic, Michel Godard lucreaza sub egida Radio France, Donaueschingen Music Festival și a French Ministry of Cultural Affairs. Cânta și înregistrează alaturi de The pipeband of the Brittany town Quimper, CU STARUL reggae Alpha Blondy sau în compania unor interpreși rock cum ar fi ,John Greaves sau Pip Pyle.

Copyright © 2009-2018 Mini Jazzfesztivál Egyesület, Csíkszereda