BRATISLAVA Hot Serenaders

Bratislava Hot Serenaders főtámogatója:

BRATISLAVA Hot Serenaders (Szlovákia)

Tagok:

Juraj Bartoš - zenekarvezető, trombita; 

Rastislav Suchan - trombita, dugattyús harsona, 

Stanislav Masaryk - trombita; 

Karol Bartoš - harsona; 

Pavol Hoďa - klarinét, szaxofon; 

Zdeno Piala - klarinét, szaxofon; 

Pavel Sehnal - klarinét, szaxofon; 

Gabriel Szathmáry - hegedű; 

Adam Szendrei - hegedű; 

Andrej Včelík - hegedű; 

Juliana Šeregiová - ének; 

Andrea Babjaková – ének; 

Barbora Žilíková - ének; 

Jozef Kuriľák - háttérénekes; 

Miloš Stančik - háttérénekes, menedzser; 

Richard Fičor - gitár, bendzsó; 

Erik Jámbor - zongora; 

Ladislav Fančovič - zongora;

Juraj Blaha - szuzafon; 

Nikolaj Kanišák - nagybőgő, szuzafon;

Patrik Fičor – dobok

 

A Bratislava Hot Serenaders egyike azon kevés szlovák zenekaroknak, amely  tartósan és következetesen egy jól behatárolható irányzatot követ. A zenekar tizennyolc kiváló és elhivatott muzsikus ötlete nyomán alakult 1992-ben, a tagok pedig azóta is megszakítás nélkül együtt zenélnek. Mi a csoda tartja össze őket a jelenben zajló gazdasági válság ellenére is?

Az összekötő erő mindig maga a zene volt, amit olyan lelkesen játszottak Szlovákia és Európa színpadain. A „Hot Jazz” műfaj, vagy ahogy ők mondják: a „Sweet and Dance Music” az 1920-as években ért Európába Amerikából. Az amerikai fejlett gramofon piacnak köszönhetően, a zenekar tagjai viszonylag könnyen gyűjthetnek régi hangfelvételeket, amelyeket kora hajnalig hallgatnak, és hangról-hangra átdolgoznak. Több órás gyakorlás után korhű kosztümökben és az egykor divatos hajviselettel lépnek színpadra,  így a rajongóik egy-egy koncert idejére a csillogó gramofon lemezek világába képzelhetik magukat.

Az együttesnek van még egy szerelme. Az is zene – mégpedig szlovák zene, amelyet a harmicas és negyvenes években játszottak Pozsonyban és Prágában, a legendás szlovák énekes és zeneszerző, František Krištof Veselý feledhetetlen és máig népszerű muzsikája. Több szlovák popénekes tarolt már František Krištof Veselý dalaival, és ezeket dolgozza fel a Bratislava Hot Serenaders is.

A csapat 1992 óta rendszeresen szórakoztatja hűséges és egyre növekvő számú közönségét. A tagok közötti barátság és a szórakoztatás, mint műfaj iránti szeretet egyféle zenemániát eredményez. A művészek szabadidejükben is találkoznak, baráti összejöveteleken is zenélnek. Ilyen alkalmakkor is teljes létszámban vannak jelen, teljes gőzzel és teljes lélekkel zenélnek, ami nélkülözhetetlen ebben a zenei stílusban. 

 

A Bratislava Hot Serenaders külföldön is ismert zenekarrá vált. 1994-ben a franciaországi Saint Raphaelben megrendezett „Grand Festival of Music” című eseményen „Sidney d ́Or Prix” díjat kaptak, de évek óta gyakori szereplői az angol, cseh, magyar és holland jazzfesztiváloknak is.

 

Kiváló CD albumaik között az 1998-ban megjelent „Prvé Rendez-Vous”, a 2003-ban megjelent „Cotton Club Stomp”, a 2006-os „The Broken Record” és a 2008-as „Take It Easy”lemezek méltán terjesztik a zenekar népszerűségét, hisz a világon sokfelé kaphatok.

A zenekarnak két szlovák nyelvű lemeze is van, amelyeket Szlovákia egyik legismertebb színészével és énekesével – Milan Lasica-val - közösen készítettek František Krištof Veselý emlékére és tiszteletére, éspedig:  "Ja som optimista" (Optimista vagyok) (2001) and "Celý svet sa mračí" (Az egész világ felhős) (2002). Mindkét album nagy sikert aratott – az előbbi platinalemez, az utóbbi aranylemez státuszt ért el, valamint egyes zeneszámokból kiadták az első szlovák DVD-t  "Milan Lasica & The Bratislava Hot Serenaders“ címmel.

A csapat együttműködése a híres szlovák művésszel egy közös muzikel stílusú előadáshoz is vezetett, amely két sikeres évadot tudhat maga mögött. Az előadás címe megegyezik a 2001-es album címével ("Ja som optimista" (Optimista vagyok)), a műben a František Krištof Veselý ihlette darabokat pozsonyi rövid történetek/anekdoták kísérik. 

A számos siker következtében a Bratislava Hot Serenaders több ajánlatot is kapott sikeres muzikelekben és más jellegű színházi produkciókban való együttműködésre, mint pl:   Some Like It Hot (rendezte Milan Lasica), Piano Revue (rendezte Juraj Nvôta jr.), Garderobier (rendezte Roman Polák), "Pod cudzou vlakjou" (A külföldi zászló alatt) (rendezte Rastislav Ballek) és "Niekto to rád Slovenské" (Egyesek szlovákul szeretik) (rendezte Stanislav Štepka).

Copyright © 2009-2018 Mini Jazzfesztivál Egyesület, Csíkszereda