Ana-Cristina Leonte Quintet

Ana-Cristina Leonte este una din cele mai importante cântărețe, compozitoare, și conducătoare de formație din noua generație a muzicii românești.

Născută la Suceava, pe 17februarie 1989, Ana-Cristina a urcat prima oară pe scenă la vârsta fragedă de patru ani. A studiat vioara timp de doisprezece ani la Liceul de Artă Ciprian Porumbescu. În 2008 s-a mutat în capitală unde și-a continuat studiile în cadrul secției de jazz condusă de Prof.Conf. Dr. Mircea Tiberian la Universitatea Națională de Muzică București. În 2012 a absolvit studiile de licență, iar în 2014 și-a finalizat studiile de masterat abordând tema Tehnicilor vocale extinse aplicate în muzica de jazz.

A cântat alături de numeroşi artişti, atât ai scenei de jazz româneşti cât și ai celei internaţionale. Dintre aceste colaborări îi amintim pe Albert Tajti, Michael Acker, Tavi Scurtu, Mircea Tiberian, Alex Munte, John Betsch, Chris Dahlgren, Albrecht Maurer, Pierre Borel, Maurice de Martin, George Dumitriu, Cristian Soleanu, Cătălin Milea, Mihai Iordache, Alex Arcuș, Sorin Romanescu, Ciprian Pop,Toma Dimitriu, Alex Man, George Natsis.

S-a bucurat de aprecierea publicului la o serie întreagă de evenimente importante: Zilele Jazzului Românesc la Budapesta (2015), Braşov Jazz Festival (2015), JAZZ TM (2015), Dobrojazz (2015), Alba jazz (2015), Gardener Jazz Festival (2015), Danube Jazz Festival (2015), Jazzbook Fest (2015), Love is in the Art (2015), Bucharest Jazz Fest (2014), International GreenFest (2014), Girona Accappella Fest (Spania 2014), Street Delivery (2014), Alba Jazz (2014), Train Delivery (2014), Jazz&Blues Festival (2014), Festivalul Internaţional George Enescu (2013),  Peninsula (2013),  Samfest Jazz (2012), Mediawave (Ungaria 2012), Jazz Etnika Fest (2011), Dracula BassFest (2011), Târgu Mureş OpenAir Jazz Festival (2009), etc.

A câştigat numeroase premii la competiţiile de jazz, cum ar fi titlul pentru Cel mai bun solist vocal, în cadrul Concursului Internaţional Johnny Raducanu (2015).

În anul 2013 Ana-Cristina a obţinut titlul Best Vocal Performance Award la Sibiu Jazz Festival şi, împreună cu Michael Acker și Albert Tajti, a obţinut Marele Premiu - Cea mai bună trupă de jazz în 2012 la Târgu Mureş.

În primăvara anului 2014 a fost invitată, în calitate de solistă, alături de Big Band-ul Radio, la Gala premiilor Radio România Cultural, eveniment urmat de un concert la Viena, sub egida Institutului Cultural Român, alături de Electric Brother, Alexandru Anastasiu, Elena Moroșanu și Tavi Scurtu.

Între 2012 şi 2014 a fost membră a grupului vocal Jazzappella, alături de care a susţinut  o activitate concertistică intensă, care a continuat în anul 2015 cu noua formulă accappella BLUE NOISE.

Realizează câteva colaborări şi cu artişti din diferite alte sfere muzicale: Electric Brother, trupa Kumm, Odyssey, Akim Hash,Jurjak. 

Între 2011-2012 a reprezentat România în proiectul european ”Cafes & Citizenry – The Roma Origins ” susținând concerte în România, Ungaria și Italia. În acest cadru a prezentat și un proiect de etno-jazz, alaturi de Ferenc Segercz, care a revelat publicului frumusețea folclorului autentic românesc la festivalul Mediawave Komarom 2012.

În 2010 a cântat la Viena Radio Kulturhaus  alături de pianistul Mircea Tiberian, violonistul Albrecht Maurer (Germania), saxofonistul Pierre Borel (Franța) și contrabasistul Chris Dahlgren (SUA),  prezentând un proiect susținut de Institutul Cultural Român - Paul Celan Project.

Nerezumându-se doar la a-şi folosi calităţile vocale, Ana-Cristina întreprinde o activitate intensă și ca songwriter, deoarece consideră că interpretarea compoziţiilor proprii este mijlocul de exprimare cel mai direct şi mai sincer prin care poate să releve publicului trăirile interioare întrupate prin muzică. 

Alături de Albert Tajti, Michael Acker, Tavi Scurtu și Alex Munte, în iulie 2014 a lansat primul album de autor al unei soliste de jazz din România,“Secret Lover”, la casa de discuri Fiver House Records, primit cu mult interes și cu reacţii pozitive din partea publicului și mai ales a criticilor și muzicienilor din domeniu. În aceeași formulă, la sfârșitul anului 2014, a primit premiul Best New Jazz în cadrul Galei Premiilor Sunete. 

O altă realizare discografică este proaspătul album lansat de Bucharest Jazz Orchestra - Povești din București, unde este invitată pe două dintre compoziţiile grupului.

Cel mai recent proiect, în care vocalista se prezintă sub numele prescurtat

A-C Leonte, promite un album și un concept muzical nou, explorând o gamă largă de sonorități din sfera electronică. ANGEL minus WINGS grupează compoziții cu mesaj puternic și teme diverse: idei conectate la pulsul cotidian, credință și stăruință, o călătorie spre sine, decojirea de ego, comuniune, iubire, asumarea riscului de a greși, un îndemn de a vedea, eliberare, un semnal de trezire la realitate. Materialul sonor electronic inovativ, formulat și finisat cu minuțiozitate împreună cu producătorul și bateristul Tavi Scurtu,este întregit și de participarea unor instrumentiști de marcă ai scenei românești de jazz si muzică electronică.

Discografie: ANGEL minus WINGS (2016), Bucharest Jazz Orchestra - Povesti din Bucuresti (2015), Akim Hash - Bless you and me E.P. (2015), Jazzappella – De Crăciun (2014), Ana-Cristina Leonte Quintet - Secret lover (2014), Kumm - A misterious place called somewhere (2014), Odyssey –Povestitorul (2010) și Piatra de hotar (2007).

Copyright © 2009-2018 Mini Jazzfesztivál Egyesület, Csíkszereda