Bratislava Hot Serenaders (SK)

Membri:

Juraj Bartoš - conducătorul  formatiei; trompetă,

Rastislav Suchan - trompetă, trombon 

Stanislav Masaryk - trompetă; 

Karol Bartoš - trombon; 

Pavol Hoďa - clarinet, saxofon; 

Zdeno Piala  - clarinet, saxofon; 

Pavel Sehnal - clarinet, saxofon; 

Gabriel Szathmáry - vioară; 

Adam Szendrei - vioară; 

Andrej Včelík - vioară; 

Juliana Šeregiová - vocal; 

Andrea Babjaková - vocal; 

Barbora Žilíková - vocal; 

Jozef Kuriľák- crooner; 

Miloš Stančik - crooner, manager; 

Richard Fičor- chitară, banjo; 

Erik Jámbor - pian

Ladislav Fančovič - pian

Juraj Blaha - suzaphone; 

Nikolaj Kanišák - doublebass, suzaphone;

Patrik Fičor - percuție

Sponsori:

Orchestra The Bratislava Serenaders din Slovacia face parte din puținele formații orientate strict pe  un anume gen de muzică. Cei optsprezece  s-au intâlnit și astfel  formația ia naștere în 1992 ,componența și stilul lor rămânînd neschimbate. Ce ii ține uniți în tot timpul acestei perioade?

 Liantul este dragostea pentru muzică. Ei iși dedică tot timpul liber pentru “Hot Jazz” sau “Sweet and Dance Music” genuri care au apărut în Europa la sfâșitul anilor ’20, importate din America. Mulțumită gramofonului, foarte popular în America, băieții din orchestră pot cumpăra vechi discuri de gramofon , pentru a le asculta la nesfârșit  și notă cu notă pot să reconstruiască melodii vechi și să reproducă aranjamentele muzicale După ore de repetiție, se imbracă în costume tradiționale și încep să cânte la instrumentele lor de epocă și  la un… microfon .

The Serenaders au și o altă iubire. Este tot muzica, muzica Slovacă. Este cea cântată și înregistrată in Bratislava și Praga in anii ’30 si ’40 și gravitează în jurul unui nume extrem de popular din acea perioadă: František Krištof Veselý.  Mulți interpreți  pop slovaci au făcut  populare multe melodii care sunt adaptate acum de BHS.

Din 1992, continuă să  încânte publicul, prietenia lor și voia bună  devine mereu molipsitoare. De multe ori se viziteaza reciproc și repetă păstrând canoanele interpretative.

 The Bratislava Serenaders au câștigat în 1994 premiul Sidney d’Or Prix la Grand Festival of Music of 20’s and 30’s în Saint Raphael,  Franța. Ei apar deseori în concerte sau festivaluri de jazz naționale  sau internaționale, câteva  exemple: White Bay (Regatul Unit, 2008, 2006, 2004), Bohem Ragtime & Jazz Festival (Ungaria 2008, 2001), XXV. Czechoslovak Jazz Festival Prerov (Republica Ceha 2008 2002), Horice JazzNights (Republica Ceha 2008), XI. Festival of Swing Music, Praga (Republica Ceha 2008), Prague Spring Festival (Republica Ceha 2006), “New Orleands – Visegrad” Primul festival  de swing din Europa Centrala  (Ungaria 2004, La Plus Grande Cave De Jazz Du Monde (Franta 2004), Salgatorian Jazz Festival (2004), Breda Jazz Festival (Netherlands 2003) etc. 

Orchestra The Bratislava Serenaders a inregistrat 4 albume CD: “Prve Rendez-Vous” (Primul  Rende-Vous)” (1998), “Cotton Club Stomp” (2003), “The Broken Record” (2006)si “Take It East” (2008). Ei au inregistrat  doua  albume dedicate lui Frantisek Kristof Vesely, interpretate de unul dintre cei mai populari actor slovac, Milan Lasica : “Ja som optimista” (Sunt un optimist) (2001) si “Cely svet sa mraci” (Lumea intrega este innorata ) (2002). Ambele CD-uri slovace au devenit bestseller- primul căștigând CD-ul de platina,iar al doilea pe cel de aur. Recent, melodiile selectate de pe ambele CD-uri au fost înregistrate pe primul DVD muzical slovac, intitulat “Milan Lasica &The Bratislava Hot Serenaders”.

Succesul lor a promovat de altfel, acest  stil muzical în teatrul  Studio L&S prin intermediul   showurilor “Ja som optimista”,suprapunând  cântece și melodii faimoase ale lui Frantisek Kristof Vesely acompaniate de  povești și anectode din vechea Bratislavă.

 Succesul lor a fost susținut de case de discuri pentru musical-urile si producțiile : Some Like It Hot (dir. Milan Lasica), Piano Revue (dir. Juraj Nvota jr), Garderobier (dir. Roman Polak), “Podcudzou vlakjou” (Under the foraign flag) (dir. Rastislav Ballek) și “Nieko to rad Slovenske” (Some Like It Slovack) (dir. Stanislav Stepka).

MUZICĂ CU UN OPTIMISM MOLIPSITOR

 Bratislava Hot Serenaders sunt caracterizați de o acuratețe interpretativă  a materialului original și un anume sunet obținut prin  folosirea instrumentelor din acea epocă, totul sub umbrela experienței  artistice. Astazi The Bratislava Serenaders fac parte din elita muzicală din Slovacia.

 Liderul orchestrei B.H.S Juraj Bartoš (trompeta) cantă și în alte trupe, în Slovaj Philharmonic Orchestra (solist), Big-Band Vienna (solist), Prague Swing Orchestra (membru și solist) și în multe alte trupe de jazz.  Juraj Bartoš este un muzician creativ și performanțele lui  reprezintă o garanție reală a calității muzicale.    

 Este evident  că prin ingeniozitate, creativitate și răbdare poate atrage publicul anti jazz și poate creea staruri de jazz, motivănd oameni care nu au cântat pe o scenă vreodată.

 Juraj, declară că la începutul secolului 21, câțiva entuziaști au început sa reconstruiască înregistrări vechi  ale orchestrelor și interpreților de jazz din anii’20 și ‘30 Chiar dacă acea perioada este arhicunoscută pentru tragicele evenimente istorice, are se pare și o parte luminoasă, dezvoltarea rapidă a vieții sociale , a stiinței, dezvoltarea tehnologică și ale artelor. În lumea muzicii, structura procedurilor muzicale tradiționale a devenit mai relaxată. Compoziția liberă a devenit acceptată. Compozitorii au devenit mai creativi căutând o nouă inspirație în  expresionism, folclor dar și în jazz. Chiar oamenii care iși exprimă sentimentele, prin poate cea mai buna metodă  - cântareții și compozitorii de jazz – au apreciat cel mai mult aspectele pozitive ale perioadei respective. Dacă te concentrezi si asculți tonalitațile vesele  din  vechile înregistrări din anii’20 sau 30 vei ințelege că aici, exact aici vei putea găsi imaginea corecta a acelei lumi. Asculta vechiul ragtime, stilul New Orleans, Dixieland sau early swing și vei ințelege că muzica cu o  tonalitate veselă și o armonie clară a lansat  tot early swing-ul greu, muzică încărcată cu optimism în care și tonaliățile triste sună cald și uman. Noi credem, că asta a fost și este exact calea cea bună, pentru a  te adapta  moștenirii din acea perioada contradictorie în care idealurile noastre coexistau , o metodă valabilă la începutul  secolului XX dar și acum. Acest lucru este evident  nerepetabil dar și etern. 

 Noi încercăm în mod constant să transmitem optimism și ne impunem  să nu se audă doar inspirația evidentă, ci  folosindu-ne de abilitațile și posibilitățile noastre- să transmitem publicului, cât de autentic putem, starea de bine pe care o simțim făcănd ceea ce facem.

http://www.serenaders.sk/

Copyright © 2009-2018 Mini Jazzfesztivál Egyesület, Csíkszereda