Balogh Roland - Finucci Bros Quartet (HU)

A zenekar tagjai

Balogh Roland - gitár
Balogh Zoltán - zongora 
Horváth "Pluto" József - basszusgitár
Bordás József - dobok

A zenekart két testvér alapította, mégpadig  a Junior Prima díjas Balogh Roland, aki a 2009-ban a Montreux-i jazzgitár verseny győztese és ikertestvére Balogh Zoltán, a Montreux-i jazz zongora verseny harmadik helyezettje lett 2007-ben.

A virtuóz muzsikusok játékát professzionális ritmusszekció egészíti ki többek között Horváth Pluto József basszusgitáros, nagybőgős személyében, aki a 2003-as Dandó Péter Jazz Basszusgitár Tehetségkutató Verseny első helyezettje volt, aki évek óta a magyar jazz egyik legfoglalkoztatottabb zenész. A másik személy pedig nem más, mint Bordás József dob előadóművész, zenetanár, aki 2007-ben megalapította saját dobiskoláját, melynek célja a "Jávori Vilmos féle örökség" továbbadása.  A technika és a precizitás mellett nagy hangsúlyt fektet a muzikalitás fejlesztésére.
Elmondása szerint nem dobosokat, hanem zenészeket képez iskolájában. A csíkszeredai közönség láthatta őt 2016-ban a Dob-ban Fesztiválon, ahol nem csak fellépett, de workshopot is tartott. A Csíki Jazzfesztiválon egy teljesen más jellegű előadást fog tartani szombaton, kora délután.

 

Zenei világukat a klasszikus jazz, a fusion és a groove-os elemek ötvözése jellemzi. 

Főként saját dalokat játszanak, de repertoárjukban megtalálhatóak magyar népdal feldolgozások is.

Balogh Rolandról bővebben: 

2010 márciusában Rolandot felkérte a Gramy Records lemezkiadó, hogy zenekarával a Finucci Bros Quartettel elkészítse önálló lemezét. Ennek a lemeznek a lemezbemutató koncertsorozata Magyarországon már folyamatban van,ugyanis a Finucci Bros Quartet szinte az összes jazzfesztiválra felkérést kapott a 2010-es évben.

 2012-ben Roland szerette volna megmutatni, hogy zeneszerzésben is tehetséges, így benevezett a Jazzy rádió által megrendezett Jazzy dalversenyre, ahol a hazai zenei szakma neves előadóival mérettette meg magát. "Szerelemre ébredt" című dalával, melyet zenekarával a Finucci Bros Quartet-el készítettek el, megnyerte a versenyt. Ennek apropójából készült el 2013-ban „Kész Regény[4]” című lemezük, mely a smooth jazz zenei stílust képviseli. Roland Több világsztárral is játszott már együtt. 2011-ben Matthew Garrison- nal volt közös koncertjük a Művészetek Palotájában, 2014 márciusában pedig magával Lee Ritenour-al a Millenáris Parkban egy teltházas koncert keretében. Ezen kívül Will Kennedy-vel (Yellow Jackets), Melvin Lee Davis-el, Israel Varela-val. Játszott már Paco de Lucia és Pat Metheny zenekara előtt is a Montreux-i Jazzfesztiválon, 

2015 októberében a fiatal művész New Yorkban második helyen végzett a Wes Montgomery gitárversenyen.
Majd nem sokkal később felröppent a hír, hogy 2014 után újra magyar győztese lett a Los Angeles-i Six String Theory gitárversenynek, ugyanis 2016-ban Balogh Roland világraszóló sikert aratott a neves eseményen.

Copyright © 2009-2018 Mini Jazzfesztivál Egyesület, Csíkszereda